• Fri fragt ved køb over 799 DKK
 • Gratis retur v/byt
 • 50 dages retur
 •  
 • phone+45 32 12 88 66
 • E-mærketVi er E-mærket
 • Trustpilot:

LED guide

Få hjælp til at finde hvilken LED pærer der passer bedst til dig, her i LED guiden!


For mange kan det ofte være svært at skelne mellem alle de forskellige pære-fatninger der findes. E27 og E14, hvad er forskellen egentlig? Og hvordan ser en GU10 ud? Luxer har derfor lavet denne LED guide, der forhåbentlig skulle hjælpe dig til at vælge den rette pære. På nedenstående billede ser du de forskellige pære-fatninger der findes. Det eneste du skal gøre er at trykke på den pære fatning, som du synes minder mest om den lampefatning, som du er ved at finde en pære til.

E27 pære
E27
E14 pære
E14
GU10 pære
GU10
G4 pære
G4
MR11 pære
MR11
MR16 pære
MR16

Det er ofte svært at finde ud af, hvad man skal kigge efter ved køb af LED-pærer og ydermere forstå dette. Først og fremmest er det en rigtig god ide, at kigge efter Lumen-værdi, Kelvin, CRI eller Ra-værdi og levetiden. Vi vil uddybe disse begreber længere nede på siden. Hvis disse krav lever op til standarden, kan man sikre sig, at man ikke køber billige pærer af dårlig kvalitet.

10 ofte stillede spørgsmål:
 1. Ser en LED pærer grim ud, med alle de dioder den har?
LED pærer har rigtig nok en masse dioder, hvilket er hvad der får pæren til at lyse. Men vha. ny teknologi kan LED pæren nu dækkes med glas, så den ligner en normal pære på en prik.
 1. Kan man godt bare skifte en normal pære ud med en LED pære helt uden videre?
Ja, det kan man godt. Man skal ikke have nogle specielle anordninger for at skifte til LED pærer. Man skal blot huske at købe en LED-pærer, der passer til fatningen i den pågældende lampe. Dog skal man huske at bruge en transformator, hvis man udskifter 12 volts pærer (typisk MR16-pærer)
 1. Hvordan er farven på LED-pærer og hvad betyder Kelvin?
Man kan få LED pærer i røde, grønne og blå dioder, så man derved har mulighed for at skabe alle farverne inklusiv hvid. Den hvide farve findes i forskellige grader dvs. både varm hvid, neutral hvid og kold hvid. Måden man skelner mellem disse hvide farver er ved at kigge på pærens Kelvin. Den varme farve, man kender fra de normale glødepærer, har en Kelvin værdi på 2700 og giver et gulligt lys. Neutral hvid ligger på 3000K og kold hvid ligger på 4200K. 
 1. Hvad betyder CRI og Ra-værdi?
CRI eller Ra-værdi er to forskellige betegnelser for pærens lyskvalitet og farvegengivelse. Jo højere Ra-værdi jo bedre. Skalaen går fra 0-100, hvor en sparepæres Ra-værdi typisk ligger på 75 eller mindre. En LED-pæres Ra-værdi ligger typisk på 80 eller derover.
 1. Hvad betyder Lumen (lm)?
Lumen(lm) er en måde at bestemme lysudbyttet af en LED-pære. Glødepærens lysudbytte måles ved at opgive watt-værdien på pæren. For at sammenligne lysudbyttet af en LED-pære og en glødepære skal man derfor kigge på glødepæren watt forbrug og LED-pærens lumen-værdi. Nedenstående tabel sammenligner dette:

Glødepære lysudbytte (W)LED pære lysudbytte (lm)
1001.300-1.400
75920-970
60700-750
40410-430
25220-230
15120
 1. Er det muligt at dæmpe LED-pærer?
Ja, det er muligt at dæmpe LED-pærer. Dog skal man være opmærksom på, at den pære man køber kan dæmpes. LED-pærer bliver nemlig både lavet som dæmpbare og ikke-dæmpbare. Dette betyder også, at hvis man skal have en dæmpbar LED-pære, vil den typisk være lidt dyre i indkøb.
I nogle tilfælde er det en god ide, at købe en lysdæmper som er beregnet til at dæmpe LED-pærer.
 1. Hvorfor kan jeg ikke købe glødepærer?
Glødepæren er udgået og laves ikke længere. Det er vedtaget ved lov, at de gamle glødepære skulle udgå fuldstændigt til fordel for nye mere energivenlige pæretyper.
 1. Hvor lang er levetiden på LED-pærer og hvad er garantien?
Levetiden på LED pærer varierer lige fra 15.000 timer til 40.000 timer. Dette betyder at der er en masse penge at spare på elregningen da pærerne, udover den lange levetid, er meget energibesparende. Det er også vigtigt at vælge pærer med lang garanti og fra producenter man kender. Vores Verbatim produkter har en garanti på 2 år og vores Osram pærer har garanti helt op til 4 år.
 1. Hvad er fordelene ved LED-pærer?
Der er mange fordele ved at vælge LED-pærer som belysning.  Se "10 facts om LED-pærer" længere nede på siden.
 1. Hvad er en transformator?
Alle vores pærer er af 230 volt, hvilket betyder at det ikke er nødvendigt med en transformator. Vi har dog også vores MR16-pærer, som kører på 12 volt. Dette betyder at det er nødvendigt at benytte sig af en transformator til disse produkter.

10 facts om LED-pærer:

 1. LED-pærer er op til 90 % mere strøm besparende end en alm. halogen eller glødepære.
 2. Glødepærer har kun en levetid på 1.000-2.000 timer. Sparepære lever kun i 8.000-10.000 timer. Hvorimod LED-pærer har en levetid på 20.000-40.000 timer.
 3. LED-pærens levetid bliver ikke forringet af at blive tændt og slukket, hvilket sparepærerne, halogen og glødepærerne gør.
 4. Sparepæren lyser først optimalt ca. efter 2 minutter, hvorimod LED-pæren lyser optimalt hver gang og ligeså snart du tænder den.
 5. LED-pærer giver en bedre farvegengivelse end sparepæren, så omgivelserne bliver meget skarpere og ser mere naturligt ud.
 6. Da LED-pærerne har en markant længere levetid end sparepæren, halogen og glødepærerne betyder det, at man ved udskiftning til LED har væsentligt mindre el-affald.
 7. Der benyttes ikke miljøforurenende stoffer i produktionen af LED-pærer og de indeholder ingen sundhedsskadelige stoffer (som kviksølv), hvilket er godt for miljøet og vores sundhed.
 8. De fleste sparepære indeholder kviksølv, hvilket er meget sundhedsskadeligt.
 9. Du kan skifte en standard 40 watt glødepære med E27 fatning direkte ud med en LED pære på ca 3 watt og dermed spare markant på strømmen.
 10. For at have belysning i 30.000 timer, skal man bruge 1 LED-pære eller ca. 15 halogen eller glødepærer. Hvilket ved brug af LED-pæren giver en besparelse på ca. 2.200 kr. Tænk sig hvis man udskiftede bare 10 pærer, så ville man kunne spare hele 22.000 kr.!

Luxer anbefaler:
 • De bedste pærer har en levetid på minimum 15.000 timer.
 • Vælg en pære der har 2 års garanti eller mere.
 • Det er en god ide at købe pærer fra store producenter som Osram og Verbatim.
 • Farvegengivelsen (CRI eller Ra-værdi) bør være på 80 eller derover.